Covid 19 i RMZO

Od prvog dana kada je objavljeno  vanredno stanje, u sali gradske uprave je održan sastanak Štaba za vanredne situacije Grada Pirota. Pored izveštaja svih struktura i institucija grada i mi članovi Radio kluba,  smo imali par predloga, kako bi aktivno učestvovali i doprineli poboljšanju opšte situacije u gradu.Predloženo je da sam klub obezbedi dovoljan broj volontera i prijatelja kluba, koji bi svakog dana bili na usluzi Crvenom krstu,Centru za soc.rad i ako bude potrebno Zdrastvenom centru Pirot. Oformljen je i CALL – cetar sa brojevima telefona: 010 305 567 i 305 577.

Tako je i bilo, naša dva člana,Lazar Milošević i Milan Radovanović su preuzeli obavezu da svakog jutra vozilima Crvenog krsta, prevoze hranu korisnicima narodne kuhinje.Veliki broj prijatelja kluba se javilo i aktivirilo u volonterskom radu, tako što po pozivu iz CALL-centra preuzimaju naloge i dopremaju potrebne namirnice našim meštanima starijim od 65 godina.

Kasnije je na inicijativu koordinatora Štaba, Sretena Savova, oformljena posebna služba za distribuciju isključivo lekova, meštanima okolnih sela.Na čelu službe je predsednik Radio kluba, Bojan Božić. Formirane su tri mobilne ekipe u kojima su veliki doprinos dali naši prijatelji kluba Igor Rodi Krstić i Saša Branković, koji su svojim terenskim vozilima vršili dopremanje lekova.Treće vozilo je u vlasništvu Bojana Božića.Sve relacije su propraćene preko našeg APRS -a radio linka na Crnom vrhu i Rosomačkom visu.Veliki doprinos je dao i naš Filip Hristov Petković, koji je uredio trakere i ,,ugradio,, govorni automat na frekevencijama našeg linka. Bratislav Đorđrvić, Nikola Denković, Petar Aleksić, Bane Ćirić,  Milan Panajotović i naši najmalađi članovi Momčilo,Veljko, Mateja Vuk i Đorđe su svakodnevno na frekvencijama i javljaju se po pozivu svih nas koji smo na terenu.Imamo i našeg člana Jovana Jončića koji pored aktivnosti na frekvencijama snima grad i teren svojim dronom. Dok ovo pišemo  u toku je tzv.policijski sat, koji traje od petka 17.4.2020. do utorka 21.4.020.

Veoma interesantanta situacija koja nam je samo dočarala koliko je korisna ideja linkovanja PMR-a sa VHF- om. Naime u jednom momentu smo registrovali poziv našeg sugrađanina Miše, koji se javljao sa pozicije Belski most i upravo prijavljivao početni požar na tom mestu.Naravno signala mobilne telefonije  nije bilo,te je ovo jedini način komunikacije sa Stare planine.Alarmirana je vatrogasno-spasilačka jedinica, koja je vrlo brzo bila na licu mesta.Kamera za praćenje je non-stop u funkciji i redovno pratimo sa visine pirotsku kotlinu, Staru planinu i okolinu.

Info, Bojan Božić, predsednik Radio kluba  „Pirot“