Istorija Radio kluba „Pirot“

Počeci Radio kluba „Pirot“ – YU1INO

Tačan datum osnivanja Radio kluba „Pirot“ nije moguće pouzdano utvrditi, ali prema svedočenjima najstarijih članova, organizovani način bavljenja radioamaterizmom u Pirotu počinje najverovatnije 1957. Klub je najpre bio smešten u dvorištu iza hotela „Nacional“, a kasnije je premešten u lokal ispred Golemog mosta sa pazarske desne strane. Članovi kluba su se bavili konstrukcijama raznih elektronskih i radio uređaja, a u pomenutom lokalu bio je i klupski servis u koji su građani donosili svoje radio aparate na opravku.

Miroslav Čampa i Dragan Dimić

Miroslav Čampa i Dragan Dimić

Početkom šezdesetih godina dolazi do izvesnog zastoja u radu jer je Klub neko vreme ostao bez prostorija, ali već 1963. dolazi do obnove. Članovi Kluba, dobrovoljnim radom, koristeći građevinski materijal od starih srušenih kuća, izgrađuju prostorije u dvorištu tadašnjeg Komiteta omladine (sada Omladinska zadruga). Grupa amatera konstruktora izgrađuje predajnik za amaterske kratkotalasne opsege, s kojim su mogle da se održavaju veze telegrafijom i amplitudnom modulacijom.

Prvi radio-predajnik YU1INO

Prvi radio-predajnik YU1INO

1971. godine nabavljen je fabrički primopredajnik Yaesu FT-200 s kojim je održan veliki broj veza i osvojene mnogobrojne radioamaterske diplome. Sedamdesetih godina se osnivaju sekcije u nekim školama. U Gimnaziji je amaterska stanica imala.pozivni znak YU1AGU, u Mlekarskoj školi YU1AHS, a u OŠ „8. septembar“ – YU1AHP. Ispred Kluba je podignut rešetkasti stub na koji je postavljena beam antena za 14-21-28 MHz, kao i antena za 144 MHz  sa zajedničkim rotatorom. U čast Dana oslobođenja grada, Klub je više od jedne decenije organizovao takmičenje na 3,5 MHz pod nazivom „Pirgos city contest“.

Prva radio-sekcija YU1INO

Prva radio-sekcija YU1INO

1992. godine Klub prelazi u prostorije u dvorištu starog Doma vojske pored kojih je 1996. podignut antenski stub. Na Crnom vrhu kraj Pirota, 1998. je postavljen amaterski repetitor. Jedan broj članova Kluba je nabavio svoje lične stanice i s njima razvio živu aktivnost.

Posle 1990. prestala je stalna finansijska podrška od strane opštine i vojnih organa koja je do tada omogućavala kontinuiranu aktivnost Kluba, pa su materijalni problemi uticali da je rad Kluba u novije vreme nešto manji. Ipak, Klub i dalje deluje i otvoren je za nove članove.

Novija istorija

Nakon dužeg perioda počinje obnova ljudstva i resursa Radio kluba „Pirot“:

U jesen 2023. smo bili na lokacijama i renovirali kompletnu opremu. Repetitor R4 i link su opet povezani.

Od početka 2024.  smo uradili projekat „Komunikacija bez Interneta“, preko koga dobijamo sredstva za nabavku opreme.

24. marta 2024. godine smo obeležili godišnjicu početka NATO agresije, jer je puno radio amatera svojim volonterskim radom dalo veliki doprinos u spašavanju civilnog stanovništva. Okupili smo se u prostorijama kluba, organizovali sked na R4. Javilo se 20-ak radio amatera. Javili smo se i na KT-u upravnoj stanici u Beogradu.

Marta 2024. ugostili smo i učenike O.Š. „Sveti Sava“ iz Pirota. To su deca, inače aktivni u sekciji volontera, koju vodi učiteljica Zorica Đorić. Članovi kluba su predstavili deci naše aktivnosti i rad vezano za vanredne situacije. Deca su bila oduševljena i izrazila su veliko interesovanje.

Galerija fotografija