Aktivnosti u predhodnom periodu

Radio klub „Pirot“ je u predhodnim mesecima imao veliki broj raznovrsnih  aktivnosti. Ovo je prilika da kroz jednu retrospektivu, ukratko opišemo veći broj toga.

Na žalost godinu smo počeli sa tragičnim događajima, koji su zadesili dve porodice iz naše okoline.Naime, februara meseca, nestao je meštanin Dejan Mihaijlović iz sela Vojnegovac. Odmah smo po dobijenoj informaciji, reagovali, tako što smo se okupili i krenuli u pretragu terena.Kasnije je pronađeno beživotno telo ovog mladog čoveka.

Još jedan nemio događaj se desio u Pirotu. Naime, u reci Nišavi je nestala sedamnaestogodišnja devojčica A.M.za kojom se tragalo više od nedelju dana. U potrazi smo i mi aktivno učestvovali uz podršku drona i ostale naše opreme. Njeno beživotno telo je pronađeno na poziciji, sela Sopot.

Pored ovih užasnih događaja, mi smo se bavili našim hobijem i na lepši način. Tako smo skoro svakog dana držali kurs za naše najmlađe članove, izilazili i na teren, kad je bilo to u mogućnosti. To je i razlog da smo 29.5.2021. organizovali polaganje na kome je od sedamnaestoro prijavljenih za III klasu, položilo njih četrnaestoro.

Naravno u tom periodu smo od dobivenih sredstava lokalne samouprave obezbedili opremu za Rosomački vis i Crni vrh. Kao i predhodnih godina, koristimo linkove za tzv. EMERGENCY. Isključili smo link sa 8.PMR kanalom, zbog konstantnih smetnji iz susedne Bugarske i sada za te potrebe koristimo cross-band repetitore na našim radio – amaterskim frekvencijama.

Kamera na Crnom vrhu je opet u funkciji i pomoću nje svakodnevno pratimo dešavanja na Staroj planini i pirotskoj okolini, naravno, nadgledamo i sam grad.

Kao i predhodnih godina, tako i ove smo organizovali kamp za naše članove.Ovog puta smo bili u Dojkincima dve noći i tri dana.Ukupno sedamnaestoro nas…je boravilo gore. Ne smemo zaboraviti i svakodnevni rad na uređajima iz našeg PPS-a i naravno rad u portablu.

Bili smo aktivni u organizaciji biciklističke trke na IV kilometru.Dvanaestoro naših mališana je bilo na tačkama postavljeno a naših dvojiica starijih članova u bazi i kod lekarskog osoblja…

Aktivan je i Echo link …

Takođe smo učestvovali u organizaciji avanturističkih trka na Staroj planini HILANDER i SKYLANDER

…info Bojan Božić, predsednik Radio kluba