EchoLink – Deo 1. – Izbor hardvera i operativnog sistema

Izbor hardvera za EchoLink

Oprema koju koristimo za Linkovanje repetirora R4 preko EchoLink servisa: Baofeng UV-5R, Linux Kernel, OpenWrt, SvxLink

 

Radio uređaj: Baofeng UV-5R.  Veoma čest uređaj na našim prostorima. Dobra stvar kod UV-5R stanice je što postoji kompletna šema uređaja što veoma olakšava posao oko pronalaženja kontakta na izlazu za slušalice. Iz same šeme se može videti da je veoma lako izvući Squelch Open signal na konektoru za slušalice. Više o tome u narednim delovima. Za sada šemu možete preuzeti ovde

Kompjuter:  Wyse D10D (5010).  Varijanta thin client-a sa procesorom u X86_64 arhitekturi koja je znatno više od onoga što je potrebno za EchoLink.  Ove mašine se kod nas mogu naći za par hiljada dinara. U poređenju sa Raspberry Pi varijantom ovo predstavlja znatno jeftinije a ujedno i dosta bolje rešenje u pogledu hardverskih performansi.

Model koji se našao kod nas dolazi sa sledećim hardverom

CPU: AMD G-T48E  Dual Core 1,4GHz
RAM: 2GB DDR3 1333MHz u single SO-DIMM slotu
SSD: 2GB Apacer
AUDIO: Realtek ALC269
LAN: RTL8111 10/100/1000

Što se tiče mogućnosti upgrade-a ove mašine može se proširiti RAM na maksimalnih 8GB. SSD disk je pločica skraćenog formata. U tom slotu se može ubaciti bilo koji drugi SSD disk čija ploča nije predugačka. Probao sam sa Samsung EVO 850 250GB i kada se ploča izvadi is kućišta SSD-a može da se smestiti u slotu na ovom računaru.  Na konkretnom modelu nije zalemljen Mini PCI-E slot niti dodatni SATA port ali postoji mogućnost dolemljivanja Mini PCI-e slota i Dodatnog SATA porta što znatno povećava mogućnosti za dalja proširenja.

Više informacija o računaru se mogu pronaći na https://www.parkytowers.me.uk/thin/wyse/d/d10d/

Operativni Sistem

Kako bi se znatno smanjili hardverski zahtevi a samim tim i dobila stabilnija varijanta samog sistema odlučio sam da se za Linux kao osnovnu varijantu operativnog sistema. Računar ima samo 2GB prostora na disku Linux distribucija mora biti dovoljno mala kako bi se sve moglo smestiti a da u isto veme zadovoljava uslove koji su potrebni za rad EchoLinka. Što se tiče EchoLinka i Linux-a ne postoji oficijalna Echo Link aplikacija za Linux. Ali naravno kao i za sve ostalo na Linux-u postoji open source alternative.

SvxLink –  Projekat koji je uradio kolega radio amater SM0SVX.  Pomoću ove aplikacije pisane u jezicima C++ i TCL  moguće je praviti raznovrsne radio linkove. Aplikacija poseduje razne dodatne module među kojima su i VOIP moduli za EchoLink i FreeRadioNetwork (FRN).  Aplikacija poseduje i dodatne korisne module više o njima može se naći na stranici projekta.

Najjednostavnija varijanta za setup u ovom slučaju bila sa Arch Linux-om. Na Arch User Repository  postoji gotov paket za svxlink koji se u tom slučaju samo povuče sa nekim od AUR utility-a poput yay ili se može kompajlirati ručno putem makepkg skripte. Ukoliko se odlučite za ovu varijantu moj savet je kompajlirarti paket na drugoj mašini i nakon toga samo instalirati na računaru. Na taj način se štedi dosta prostora na disku jer se izbegava instalacija base-devel paketa.

Ja sam ipak hteo da odem dalje. U poslednje vreme sam posvetio dosta pažnje OpenWrt platformi. Sama platforma je inicijalno namenjena network router-ima ali je vremenom evoluirala tako da je trenutno po meni broj 1 platforma za bilo koji vid embedded sistema. OpenWrt pored standardne X86 arhitekture podržava i ARC, ARM, MIPS, PowerPC, RISC ….  arhitekture. Sam sistem je koncepiran u potpunosti modularno tako da se instaliraju jedino paketi koji su potrebni. Samim tim ne zauzima puno prostora na disku. S obzirom da je platforma namenjena prvenstveno ruterima na njoj postoji mnoštvo alata za upravljanje mrežom i fantastičan luci WebUI interfejs za konfiguraciju što predstavlja veliki plus. Problem na koji sam naišao je što ne postoji SvxLink paket za na platformi tako da je potrebno ručno kompajlirati aplikaciju od izvornog koda. Što nas dovodi do drugog problema a to je da na samom OpenWrt-u nema build tools-a tako da se kompajliranje mora izvršiti na drugoj mašini.

Razlog za izbor OpenWrt-a se ogleda u krajnjem rezultatu. Sistem zauzima ukupno 92.3 MB na disku sa svim uključujući celokupni set audio fajlova za SvxLink. Prosečno zauzeće RAM-a u radu iznosi 50MB

S obzirom da je setup rađen od default instalacije gde nije obrisan ni jedan od default paketa moguće je i još znatnije smanjiti zauzeće diska. Što nas na kraju dovodi do još jedne zanimljive kombinacije. SvxLink je moguće instalirati i na najobičnijem WIFI Router-u sve dog god za taj ruter postoji podrška za OpenWrt i naravno najbitnije je da ruter poseduje USB port kako bi se na njemu mogao zakačiti Audio Adapter za konekciju sa radio uređajem.

U sledećem delu: Instalacija OpenWrt-a i SvxLink servera