Kamp mladih radio amatera „Dojkinci 2020“

Kao  predhodnih četiri godina, tako i ove, Radio klub „Pirot“ je organizovao izlazak u prirodu tj. Kamp za svoje najmlađe članove. Na žalost, mnoge aktivnosti su redukovane kao i broj dana boravka na lokaciji pored sela Dojkinci. Razlog tome je  opšta situacija i mere povodom situacije oko virusa COVID 19. Međutim, smogli smo snage i  pomoću sredstava koja smo dobili po projektu „Zimske patrole i letnji kamp“ obezbeđeni su objektivni uslovi za rad sa decom, koja su jedva čekala dozvolu za ulazak u Sporrtsko rekreativni centar.

Plan je bio da se Kamp održi od 27. do 29. 7. 2020-te. Zbog gore navedene situacije, promenjen je datum i skraćen je boravak na dane 30/31.7. Bez obzira na sve to, deca su okupljena ispred zgrade Radio kluba i po planu se krenulu nešto posle 10h. Obezbeđen je prevoz i hrana. Privatno vozilo i kombi prevoznik  „Sale prom“ su decu i ekipu bezbedno prebacili na mesto boravka.Krenulo je ukupno osmoro dece, i trojica starih članova Radio kluba. U objektu je takođe obezbeđen smeštaj i vozaču kombija Srđanu Taniću, koji je uvek bio na raspolaganju i pomagao oko pripremanja kampa, ovom prilikom se zahvaljujemo.

Najstariji u Kampu, Bojan Božić (YU2DXB) je koordinisao svim akcijama i aktivnostima koje su predviđene. Kao prvo montirane su antene i to: dipol za 40-metarski opseg, VHF/UHF dual-band antena. Postavljeni su ruter za internet, lap-top, i radio uređaji…time je formirana baza, tj. PPS. Pored toga, radilo se na obuci u preživljavanju, koju je vodio Darko Ilić, momak sa iskustvom u takvim situacijama. Sa nama je je bio i Jovan Jončić  koji je pokazivao deci funkciju i način upotrebe drona „Fantom III“. Naravno tim istim dronom je napravljeno i nekoliko kvalitetenih snimaka objekta i okoline, snimljenih iz vazduha.Pored toga radilo se i na temu radio -goniometrisanja, tj. lisičarenju.Sve aktivnosti u dva dana i veoma interesantno iskustvo za naše namlađe radio-amatere. Deca su provela veoma lepa dva dana, naravno, imali su i svoje slobodne aktivnosti…kao što su pecanje u obližnoj reci…fudbal i razne igre. Tri obroka dnevno, marenda i sigurno prenoćište u udobnim i lepo uređenim sobama.

Na HF-u se prozivalo najčešće na frekvenciji 7.152,00MHz a sve QSO su evidentirane.Momčilo Tančić će uspostavljene radio-veze, elektronski upisati u dnevnik.  Na VHF-u su probane mogućnosti prolaza preko repetitora i rad u simpleksu…naravno komunikacija sa gradom Pirotom je bila preko našeg linka.

Detalji sa Kmpa 2020.

Na žalost, sve što je lepo to je i kratko. Jutro je osovanulo i buđenje sa već najavljenim programom a to je ustajanje,  trčanje (futing) razgibavanje…istezanje i na kraju umivanje u čistoj i zdravoj  Dojkinačkoj reci. Za decu, prelepo iskustvo. Posle toga doručak po želji i opet aktivnosti do polaska nazad u grad. Oko podneva je bio ručak i previđeno vreme za povratak  kući je bilo oko 15h.

Takst i slike Bojan Božić, predsednik Radio kluba.