Radio amateri u akciji „CORONA“

              Od prvog dana kada je objavljena vanredna situacija, održan je sastanak gradskog Štaba. Pored svih ostalih učesnika, koji su informisali o svojim mogućnostima i planovima ko će kako raditi i ponašati se u narednom periodu, mi radio amateri smo ponudili da preko našeg kluba organizujemo mrežu volontera. Paralelno s tim odmah smo aktivirali RMZO.

               Tako su dva naša člana Lazar Milošević YT1BSK i Milan Radovanović YU1PRM, odmah preuzeli obavezu da vozilima Crvenog krsta svakog jutra prevoze hranu za korisnike Narodne kuhinje. U narednom periodu se prijavljivao veliki broj naših prijatelja koje smo uključili u volonterski rad.Naš Filip YU1TTN je sredio APRS-trakere i aktivirao iz kluba APRS čvorište. U isto vreme je startovao govorni automat sa informacijama o broju zaraženih i meteo uslovima. Ekipa naših članova je odlaskom na lokaciju, aktivirala kameru, kojom pratimo situaciju  pirotske kotline, grada i okolnih planina.

Kasnije je na inicijativu Sretena Savova koordinatora u Štabu, formirana posebna služba, koja bi se bavila, isklučivo distribucijom lekova meštanima udaljenijih sela. Na čelu ekipe, imenovan je Bojan Božić, predsednik kluba. Oformljene su tri ekipe sa dva terenska vozila vlasnika Saše Brankovića i Igora Rodija Krstića. Treće vozilo je u vlasništvu Božića. Tako se i krenulo…u saradnji sa apotekarskom ustanovom, i svakodnevnom komunikacijom sa dr. Zlatom Pejčić, dobijamo informaciju, ko potražuje lekove, koje selo je u pitanju i koja vrsta lekova. Sve porudžbine se preuzimaju iz apoteka i prosleđuju meštanima. Novac preuzet od meštana se vraća u apoteku a fiskalni računi se arhiviraju.

Kako bi ova akcija bila što transparentnija, dan pre polaska na lokaciju, oglašavamo  akciju  preko društvenih mreža, kako bi pojedinci pročitavši najavu, prosledili putem nas …neke potrebštine svojima.

Mape su prikaz našeg kretanja i boravka na terenu (APRS)

 

Jedan od primera kako funkcioniše radio link  (VHF/ PMR- 8.kanal), na pozicijama gde nema signala mobilne telefonije.

Bojan YU2DXB u selu Rsovci

Igor Rodi Krstić u selu Blato.

Bratislav predaje lekove u selu Pokrevenik.

Sale Branković u svom terencu, ka selu Gostuša.

Jovan Jončić u selu Rudinje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kao što smo rekli, naša dva člana, Lazar Milošević YT1BSK  i  Milan Radovanović YU1PRM su svakodnevno prevozili hranu korisnicima Narodne kuhinje.

 

 

 

 

 

„Posada“ kombija na APRS-u YU1PRM.

„Posada“ vozila, na APRS- u YU1INO-9

 

 

Snimak iznad, svakih sat vremena …meteo izveštaj za grad Pirot. Hvala Filipu YU1TTN.

Još jedan primer, komunikacije sa bazom u gradu Pirotu, na frekvencijama našeg linka. Selo Bela, ne postoji signal mob.telefonije.

Baza ,Radio klub „Pirot“

U selu Dobri Dol,prevoz lica do ambulante.

Saša Branković u selu Visočka Ržana.

 

 

 

 

 

 

 

Sve vreme boravka na terenu po okolnim selima,naši najmalađi članovi: Momčilo, Veljko (jedan i drugi), Vuk, Mateja, Đole kao i najstariji Dene YU1NSD, Pera YT1HAS, Ranča YU4RAN, Bane YU1PBC, Mihajlo YU4BIM su non -stop na prijemu, prate nas preko APRS – mape  i javljaju na naše pozive.

Snimak iznad, mali Veljko u komunikaciji na VHF-u.                                                                                                                                                   

Sledeći snimak je načinjen dronom, (pilot Jovan Jončić),  dan nakon pojave požara u blizini Belskog mosta.Prvi nas je obavestio sugrađanin po imenu Miša, preko 8.kanala. Po prijemu informacije, odmah smo alarmirali vatrogasno-spasilačku jedinicu, koja je u rekordnom roku izšla na lice mesta i sprečila dalje širenje požara.

Tekst i video materijal Bojan Božić YU2DXB, predsednik Radio kluba.