Aktivacije SOTA i YUFF (flora i fauna)

Jedna od planiranih akcija za tekuću godinu je bila učešće na poznatim aktivacijama kao što su SOTA i YUFF. Tako smo 19.oktobra u dogovoru sa Milošem Golubovićem iz Arilja (YU1UUU) krenuli put Stare planine.Ekipu iz pirotskog Radio kluba su činili Bojan Božić (YU2DXB) i Jovan Jončić (YU4PSP).Oprema je smeštena u vozilo i ekipa je za nešto više od sat vremena vožnje već bila na lokaciji Babin zub. Na najvišoj poziciji je rađena SOTA a kasnije je promenom lokacije, odrađena YUFF. Za SOTA je bilo potrebno odraditi najmanje četiri veze, što je vrlo brzo i urađeno poreko desetak QSO-a. Inače rađeno je na 20-metraskom opsegu, i to obe aktivacije.

Za YUFF je bilo porebno odraditi najmanje sto veza, što nam nije bilo teško , s obzirom da su nas kolege sa kojima smo odradili veze spotovali.Uslovi nisu bili najsjajniji i što se tiče propagacija i samih meteo uslova.Duvao je vetar i povremeno je bila gusta magla. Radili smo sa uređajem YAESU FT-450.


Miloš YU1UUU je radio veći broj veza na CW a Bojan i Jovan fonijom. Antena za te potrebe je izvrsna …vertikalka za 14MHz,

inače homemode našeg kolege Miloša.U toku rada ,je vođen dnevnik i sve veze Jovan je spretno i efikasno unosio, što nam je kasnije ubrzalo proces otpremanja istog ka organizatorima aktivacija.
Na kraju je prošlo sve po planu.U kasnim popodnevnim satima ekipa se vratila u Pirot. Miloš je imao prilike da se upozna sa jednim delom članstva i vidi prostorije našeg kluba.Obezbeđen mu je smeštaj u objektu preko puta Radio kluba.