Montaža VHF repetitora R4 na Crnom vrhu (test faza)

                 Posle višednevne pripreme i nabavke opreme, kompletiran je VHF repetitor R4. Za prolaz je potreban PL-ton 88.5 Hz. Ideja nas iz Radio kluba je bila da u prvo vreme R4 postavimo na manjem stubu iz dva razloga. Prvo…dok ne dobijemo dozvolu ETV-a, inače vlasnika stuba a drugi raazlog je testiranje prolaza udaljenih korespodenata na ovoj konfiguraciji. Naime, za RX antenu, koja je na vrhu petnaestometarskog stuba, sada smo upotebili dvadeset metara koaksijalnog  kabla RG 213. Za TX antenu za par metara kraći kabal. Postojala je bojazan da ćemo imati smetnje od drugih emitera, međutim, velika većina njih je prešla na rad u digitaliji…tako da je sada čistiji etar.

                 Nedelja, 13.9.2020. Po dogovoru ekipa Filip, Laza, Bojan i Bratislav oko 09:50h kreću iz kluba ka Crnom vrhu. Oprema i ljudstvo u dva vozila, jedno je terenac UAZ vlasnika Bratislava. Sve je teklo po planu. Rad je trajao od 11h do 17h.U planu je bilo i montiranje PAROT repetitora na CB-opsegu, međutim zbog manjka vremena, je odloženo do daljeg. Takođe je trebalo preko interface, kojeg je    Filip   YU1TTN odradio fantastično, aktivirati i daljinsku DTMF komandu, preko koje bi upravljali repetitorom iz grada…menjali bi frekvencije i režime rada, konfiguraciju antena i mnogo drugih povljnosti. Zbog problema sa čipom…to će biti urađeno sledeći put.

                  Nakon završene montaže Lazar i Bratislav su pripremili zakusku, koja nam je dobro došla posle višesatnog pentranja po stubu i boravku na vetru i Suncu. Repetitor je pušten u rad. Javljaju se kolege iz susedne Bugarske i kažu da ga čuju odlično a i njihov prolaz je uglavnom za Q5. Očekujemo ocene i naših kolega iz Srbije. Za sada je najaktivniji Miki iz Svrljiga YT1TTI. Javljao se i Darko YU4DGK iz Knjaževca, međutim, u tom periodu je bilo nekih smetnji pa je Dare imao  slabiji prolaz.

U  nastavku su slike sa lokacije…

Bojan YU2DXB i Lazar YT1BSK na stubu pored RX -antene

Domaća kobasica, pomfrit i sve to na …tanjirači

Ekipa u novim klupskim kombinezonima, Lazar, Filip, Bojan i Bratislav…selfi za uspomenu.

Filip YU1TTN i Laza YT1BSK prilikom montiranja konektora na kablu…

RX/TX MOTOROLA Radius GM 300 i interface (YU1TTN)

TX antena na 6-7 metara od zemlje. Izlazna snaga 15W.