Montaža APRS čvorišta i korekcija repetitora R4

               Datum 25.9.2020. Bojan (YU2DXB), Filip (YU1TTN), Lazar (YT1BSK) i Bratislav. Ekipa radio kluba „Pirot“ kreće ka  Crnom vrhu, lokaciji na kojoj se montira  APRS čvorište YU0XPI-1. Oprema je ubačena u vozila i do odredišta nam je potrebno oko četrdesetak minuta.U toku vožnje malo smo više „zagrevali“ repetitor kako zbog komunikacije sa našim drugarima iz Pirota, tako i zbog alarmiranja kolega iz drugih gradova  Srbije  i susedne Bugarske.

                Po dolasku na Crni vrh organizovali smo se u dve ekipe. Lazar i Bojan su radili montažne radove na stubu a Filip i Bratislav sve oko elektronike u rek-ormaru. Bratislav je bio veza između nas na stubu i Filipovih radnji unutar objekta. Želja je bila da se isproba i CB -papagaj na 10-om kanalu (FM), međutim zbog problema sa improvizovanom antenom cb – PAROT smo odložili. Sve je teklo po planu. Kao i predhodnog vikenda kada je montiran repetitor R4, tako i ovog puta, upornošću i posvećonosti cele ekipe, radovi su završeni na vreme.Za čvorište je u prvoj soluciji korišćen KENWOOD , međutim taj uređaj nije radio sa izlaznom snagom koja nam je bila potrebna. Kasnije je umesto „nevaljašnog“ KENWOODA, postavljena MOTOROLA GM-300 koja radi bezprekorno. Dipol antenu  je kao i samo čvorište odradio Filip. Laza i Bojan su uz veliku pomoć Bratislava montirali nosače antena, vršili pozicioniranje istih u odnosu na stub i uz pomoć kolega Vlade YT1VPJ iz Jagodine, Mikija YT1TTI iz Svrljiga i Miška Y1TTA iz Bora najzad pronašli odličnu poziciju sa koje APRS signal ne „upada“ u RX antenu repetitora R4. Kao i predhodnog puta tako i ovog,  pomagao nam je Nele YU2NPC iz Pirota.

                     Dakle, drage kolege, od ovog vikenda pa nadalje koristite i javljajte se preko našeg repetitora i „šaljite“ pakete preko našeg APRS-a.Takođe, ko god boravi na Staroj planini, pored ovde pomenutog R4 , može se javljati i na PMR 8. kanalu. Radio klub „Pirot“ ima svoje članove koji borave i žive na teritoriji i selima  Stare i koji prate ovu frekvenciju. Pozdrav svima…73!

Predsednik Radio kluba „Pirot“ Bojan YU2DXB