Pirotski radio- amateri kao podrška akciji Turističke organizacije Pirot

                  Turistička organizacija  Srbije i Turistička organizacija Pirot su 4. i  5. juna 2020. godine organizovali promociju turističkog potencijala na destinacijama,  kanjon reke Jerme sa okolinom, grad Pirot i  našoj lepotici, Staroj  planinini. Celokupni dvodnevni program sa ponudom i prezentacijom svega onoga što je u ponudi, osmišljen je od strane Bratislava Zlatkova i Dragana Novakovića,  čelnih ljudi TOP-a.

               Prvog dana su eminentni gosti iz krovne turističke organizacije i predstavnici velikog broja medija, boravili na prelepim pozicijama i lokalitetima oko kanjona reke Jerme, Poganovskog i Sukovskog manastira…imali prilike da vide domaću hranu i smeštaj na tim mestima. Takođe su bili u prilici da vide način i obuku penjanja na stenama u okolini sela Vlasi. Sve je lepo osmišljeno i prezentovano, pored ostalih i direktorki Mirjani Labović, njenim saradnicima kao i portparolu, lokalnim i ostalim medijima.

                 Drugog dana je kao što smo gore naveli, organizovan obilazak naše lepotice Stare planine.Na poziv direktora TOP-a Bratislava Zlatkova, priključili smo se i mi radio-amateri. Dogovor je bio da pored vozila, obezbedimo sigurnu komunikaciju kompletnog karavana, s obzirom da se planiralo kretanje na lokacijama gde nema nikakvog signala mob.telefonije. To je u stvari i bio izazov za nas iz Radio kluba, imajući u vidu da je potrebno obezbediti radio opremu za sva terenska vozila i organizovati dežurstvo u samom gradu. U jednom od vozila Bojan YU2DXB je montirao mobilni uređaj TYT8900  a svim ostalim vozilima podeljeni su ručni radio- uređaji. Takođe preko našeg RMZO-linka, non-stop je održavana radio -veza sa bazom, tj.Radio klubom i ostalim članovima. Najistaknutiji sa najviše provedenog vremena na dežurstvu su bili Bratislav Đorđević, mali Momčilo Tančić, Nikola Denković YU1NSD i  Lazar Milošević  YT1BSK . Povremeno su se javljali ostali klinci iz Radio kluba. Sve je proteklo u redu, veza je funkcionisla maksimalno i od izuzetne važnosti, pored komunikacije vozila međusobno, imali smo značaj  informisanjem o trenutnoj meteo situaciji za predele gde smo boravili. Obilazili smo sela Rsovci, Slavinja…obišli Vizitorski centar, prošli kroz Brlog i Dojkinci, odveli naše goste do prelepe Tupavice i kao šlag na torti, džipovima izvezli goste na lokalitetu Ponor. Jedan deo ekipe se vratio putem kojim smo došli a drugi deo je nastavio od Ponora ka selu Brlog, što je na neki način pravi izazov  zahvaljujući odvažnim i iskusnim vozačima, svi su uživali u vožnji i pogledu na prirodne lepote nekada zvane planine Balkan.

                U popodnevnim satima je organizovan zajednički ručak sa izuzetnim menijem, gde se moglo okusiti isključico domaća hrana sa specijalitetima koji su karakteristični za pirotski kraj i Staru planinu. Gosti su ispraćeni, prezadovoljni i puni utisaka…što će se videti u pisanim i TV-medijima u narednim danima.

Info: Bojan Božić, predsednik Radio kluba“Pirot“

Sa raznih pozicija na Staroj planini.

Vila Igić, selo Rsovci

Ispred pozicije Ponor

Nedaleko od sela Rsovci.